Daha anne karnındayken atmaya başlayan kalbiniz günde yaklaşık 100 bin kez, yılda 35 milyon kez, ömür boyunca da 2,5 milyar kez atar. Dile kolay 2,5 milyar kez… Yoruldum, biraz dinleneyim demez. Siz uyurken, yemek yerken, televizyon izlerken,  spor yaparken sessizce işini yapar. Durmaksızın o an vücudunuzun ihtiyacı neyse o hızda organlarınıza kan pompalamaya devam eder. Böbrekleriniz, akciğerleriniz gibi iki tane değildir, “yedeği yoktur” , karaciğeriniz gibi yenilenme özelliği yoktur. Kelimenin tam anlamıyla “o” bi tanedir.

Dünyadaki başlıca ölüm sebebi kalp ve damar hastalıklarıdır. Her yıl 17,9 milyon kişi kalp ve damar hastalıklarına bağlı kaybedilmektedir (tüm ölümlerin %32 i ). Ne yazık ki bu ölümlerin üçte biri 70 yaş altında gerçekleşmektedir.

Kalp hastalıklarında hem hastalıkların önlenmesinde hem de hastalık oluştuktan sonra iyilik halinin devamında koruyucu hekimlik ve temel sağlık hizmetleri önem taşımaktadır.

Kardiyovasküler hastalıklara bağlı ölümlerin %80’i tütün kullanımı, sağlıksız beslenme ve hareketsizlik gibi kontrol edilebilen ve önlenebilen risk faktörlerine bağlıdır. Yüksek kan basıncı, yüksek kan şekeri, yüksek kan kolesterolü ve obezite de kardiyovasküler hastalıklar için risk faktörleridir.

Koruyucu sağlık hizmetleri ile erken dönemde bu risk faktörlerleri tespit edilerek tedavi edilebilir ve erken yaşta ölümlerin önüne geçilebilir. Koruyucu Sağlık hizmetlerinin yanısıra kişinin kendi sağlığı ile ilgili farkındalığa sahip olması ve gerekli tedbirleri alması da kalp sağlığının korunmasında oldukça önemlidir.

 Bu nedenle;

1. Günde en az 30 dk fiziksel aktivite yapılmalıdır.

2. Tütün ve ürünlerinin kullanılmasına son verilmelidir.

3. Günlük toplam tuz alımı 1 çay kaşığının altına sınırlandırılmalıdır.

4. Sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenmeye dikkat edilmelidir.

5. Düzenli olarak kan basıncı, kan şekeri ve kan kolesterolü kontrol edilmelidir.

6. Kilo kontrolüne dikkat edilmelidir.

7. Stresten uzak durulmalı ve gerektiğinde uzmanlardan destek alınmalıdır.

8. Ailede kalp hastalığı hikayesi olsun ya da olmasın düzenli olarak kalp kontrolleri yapılmalıdır.

UNUTMAYIN! Kalp hastalıklarına bağlı ölümlerin %80 i önlenebilir.

Kalbinizi korumak için 8 altın kuralı benimseyin!